Van docent op het MBO naar docent op het HBO!
Sinds wanneer werk je bij Windesheim?
Sinds 1 maart 2022 ben ik aan de slag bij Windesheim als docent ICT.
Wat is je achtergrond?
Heel wat jaren geleden ben ik begonnen als student applicatieontwikkeling op het MBO, die opleiding kon ik in 3 jaar afronden. Ik wilde heel graag verder studeren. Windesheim stond bekend als een goede hogeschool en dat het naast de deur was, was ook wel prettig. Hier heb ik in 4 jaar tijd mijn bachelor HBO ICT gehaald. Tijdens deze opleiding heb ik mooie kansen gekregen om mezelf verder te ontwikkelen op technisch gebied, maar zeker ook mijn sociale vaardigheden. Zo heb ik een educatieve minor gevolgd en wist ik meteen dat ik hier meer mee wilde doen. Elke dag van 9 tot 5 achter een beeldscherm was niet echt voor mij weggelegd.
Ik ben toen stage gaan lopen op een mbo-school als docent ICT en dit beviel me zo goed, dat ik na mijn bachelor HBO ICT een kopopleiding tweedegraadslesbevoegdheid heb gedaan. Nadat ik deze opleiding had afgerond mocht ik aan de slag bij de school waar ik mijn stage had gelopen. Ik heb daar uiteindelijk 4 jaar gewerkt, heel veel geleerd en een supermooie tijd gehad.
Maar na 4 jaar was ik toe aan een nieuwe uitdaging. Iets meer technische diepgang en iets minder politieagentje spelen. Het leek mij leuk om aan een andere doelgroep les te gaan geven. Ondertussen was ik aan het rondkijken en mijn mogelijkheden aan het verkennen toen ik in contact kwam met Johanna Hutte, recruiter ICT bij Windesheim. Zij vertelde mij over lesgeven op het HBO. Ik dacht altijd dat je een afgeronde Masteropleiding moest hebben om de overstap naar het HBO te maken, maar dit bleek anders te zijn.
Na twee gesprekken voor een docent functie bij Windesheim, wist ik dat dit de volgende stap voor mij was. De klik was aanwezig en het voelde vertrouwd, ook omdat ik zelf 4 jaar aan de opleiding gestudeerd had. Gelukkig dachten ze daar bij Windesheim ook zo over. Toen waren we er heel snel uit. In maart maakte ik de overstap van het MBO naar het HBO.
Hoe bevalt het werken bij HBO-ICT tot nu toe?
Het was in het begin echt wel even schakelen. Ik kom uit een team van 14 collega’s, terwijl we hier met ongeveer 90 collega’s zijn, een super grote club dus! Ik moest echt even mijn plek vinden. Gelukkig zijn we opgedeeld in subteams en zit ik in een team met 10 collega’s. Toen ik eenmaal mijn weg had gevonden binnen de opleiding merkte ik dat ik me hier heel goed thuis voel.
Ook het voor de klas staan bevalt me goed op het HBO. Ik had behoefte aan iets meer technische diepgang en dat vind ik hier. Direct vanaf het eerste jaar merk je dat de studenten serieuzer zijn, gedreven en lastige vragen kunnen stellen waar ik ook niet meteen antwoord op heb. Dit houdt mij scherp!
Waar ik binnen het MBO vooral pedagogisch bezig was, kan ik me nu meer richten op kennisoverdracht en de ontwikkeling van de student. Dit bevalt heel goed.
Wat houdt je functie in en welke werkzaamheden horen daarbij?
Ik ben docent HBO ICT en geeft met name de eerstejaars klassen les. Lessen in programmeren, analyse- en functioneel ontwerp, een stukje databases, projectbegeleiding, object georiënteerd programmeren en daarnaast coach ik ook een groep studenten als studentbegeleider. Met deze groep van 24 studenten zit ik iedere week, dan hebben we het over hun persoonlijke ontwikkeling tijdens het eerste jaar op Windesheim.
Coaching vind ik één van de leukste onderdelen van mijn werk. Betrokken zijn bij de persoonlijke ontwikkeling van ‘mijn’ studenten is gewoon heel mooi. Uiteindelijk is het belangrijk dat ze goed in hun vel zitten, met plezier naar de opleiding gaan en de tijd van hun leven hebben tijdens hun studie! Ik vind het ontzettend gaaf dat ik hier deel van uit mag maken.
Mijn werkweek ziet er dus als volgt uit: ik bereid mijn lessen voor, geef lessen en ondersteun tijdens praktijkopdrachten. Verder hebben we iedere week een (sub)teamvergadering en ik hou me bezig met een aantal organisatorische zaken. Zo doe ik bijvoorbeeld de inzetplanning voor mijn subteam. Dit vind ik gewoon erg leuk om te doen, daarom heb ik deze taak erbij opgepakt. Het is fijn dat ik op deze manier een positieve bijdrage kan leveren aan ons team.
Welke uitdagingen ben je de eerste tijd tegengekomen?
Toen ik hier kwam werken merkte ik dat ik echt een MBO mindset had, dit was wel even schakelen. Zo moest ik leren om studenten meer eigen verantwoordelijkheid en regie te geven. Ik weet nog dat ik daar wel aan moest wennen in het begin. En natuurlijk waren er heel veel protocollen en procedures die nieuw voor mij waren, ook dat was even zoeken. Gelukkig kreeg ik een goede buddy toegewezen die mij wegwijs binnen Windesheim heeft gemaakt.
Ik vond het ook heel prettig om inwerkuren te hebben. Deze uren heb ik ingezet om veel vragen te stellen, om de organisatie te ontdekken en om de vakken te leren kennen.
Wat zijn de grootste verschillen m.b.t. werken binnen het MBO?
Zoals ik net al aangaf moest ik leren om te vertrouwen op de eigen verantwoordelijkheid van de student. Dat is wel het grootste verschil tussen MBO en HBO. Ik merk ook dat het me rust geeft dat ik studenten niet steeds achter de broek aan hoef te zitten. Ik heb bijvoorbeeld geen contact met ouders en zorginstellingen. Daardoor kan ik mij meer focussen op docentschap en de student.
Ook de opbouw van het curriculum is anders. Op het MBO was het lesprogramma wat losser, soms moest ik zelf nog een invulling gaan bedenken voor lessen of waren de lessenreeksen nog niet af. Dat is hier niet het geval. Het hele curriculum ligt vast, het is minder ad-hoc en dat vind ik wel prettig. Het hele lespakket zit organisatorisch super strak in elkaar.
Wat is je het meest bijgebleven van de afgelopen periode?
De gezellige collega’s! Iedereen is hier heel erg gedreven in hun vak. Het is een heel wisselend gezelschap van jong tot oud. Wat mij opvalt is de openheid in het team en de bereidheid om te helpen. En ze houden wel van wat gekkigheid en een borreltje op z’n tijd.
Ook mocht ik na een maand in dienst meteen op studiereis naar Berlijn, tijdens 4 dagen met je collega’s leer je ze gelijk goed kennen. Dit was erg gezellig en natuurlijk ook heel leerzaam.
Heb je nog opleidingen of trainingen moeten volgen om binnen het HBO les te geven?
Gelukkig hoef ik mijn BDB (basis didactische bekwaamheid) niet meer te halen, dat had ik tijdens mijn kopopleiding al gedaan. Nu ben ik bezig om mijn BKE (basis kwalificatie examinering) te halen, dit duurt maximaal een half jaar en hier besteed ik zo’n 2 uur per week aan. Uiteindelijk moet ik ook een Master gaan doen als ik in vaste dienst ben. Dit wordt door Windesheim bekostigd in tijd en geld. En het leuke is dat ik zelf mag weten welke master. Dit kan richting het onderwijs of meer de technische kant op, of zelfs iets heel anders. Hier ga ik nog even goed over nadenken!
Mocht je na het lezen van dit interview vragen hebben over de overstap van MBO naar HBO als docent, dan mag je contact opnemen met Kevin via k.de.korte@windesheim.nl of 06 31569983.
Meer informatie over openstaande vacatures binnen het ICT onderwijs op Windesheim? Neem contact op met Johanna Hutte, recruiter, op j.hutte@windesheim.nl of via 06 107 249 67.