Naar cookie instellingen Hoofdinhoud Hoofdnavigatie

Van manager in het bedrijfsleven naar docent op het HBO!

Mark van den Nieuwenhof Docent ICT
Banner image
  1. Home(opent in nieuw tabblad) /
  2. Mark van den Nieuwenhof

Sinds wanneer werk je bij Windesheim?

3 jaar geleden ben ik via een coach in contact gekomen met Windesheim. Ik werd me steeds meer bewust dat ik niet langer gelukkig werd van mijn werk als manager binnen het bankwezen. Ik werkte 50-60 uur per week en het werk was nooit af. Daar tegenover stonden wel een riant salaris en een dikke auto.. maar ik kon het niet meer rijmen met wie ik ben en waar ik voor wil staan. 

Toen heb ik de keus gemaakt om 1 dag in de week voor Windesheim te gaan werken als docent ICT. Super lastig om naast zo’n drukke baan bij de bank ook nog een dag voor de klas te staan, maar ik wilde het onderwijs en docentschap zo graag ontdekken dat andere dingen daar maar voor moesten wijken. Soms stond ik in de pauzes implementaties voor nieuwe systemen uit te rollen voor de bank.. maar ik deed nu in ieder geval op de vrijdagen wat ik echt leuk vond! 

Na een jaar wist ik dat ik verder wilde in het onderwijs. Toen heb ik de knoop doorgehakt en heb ik mijn baan bij de bank opgezegd. Inmiddels werk ik 4 dagen per week als docent en ik geniet elke dag! 

Wat is je achtergrond?

Al heel wat jaren geleden heb ik de opleiding Information Technology aan de universiteit Eindhoven gevolgd en daarna ben ik het bankwezen ingerold. Uiteindelijk groeide ik van changemanager naar de functie van managing director IT en heb ik tussendoor veel verschillende IT rollen binnen de bank gehad. 

Ik heb eigenlijk nooit de ambitie gehad om managing director te worden, maar het liep zo. Uiteindelijk zat ik op een plek die niet helemaal meer paste bij mijn ambities. Ik wilde mensen helpen, kennis overdragen en een baan waarbij ik niet elke dag met zulke grote en bijna onmogelijke uitdagingen geconfronteerd zou worden. En dat werd een baan als docent. Nog steeds een pittige baan, maar ik weet wat er van mij verwacht wordt en ik ben veel beter in staat om binnen redelijke uren mijn werk goed uit te voeren. Dit geeft mij de rust waar ik ergens naar op zoek was (zonder het te beseffen). 

Hoe bevalt het werken bij HBO-ICT tot nu toe? 

Super! Ik ga met zoveel plezier naar mijn werk. Natuurlijk zijn er ook onderdelen van de functie die ik wel zou willen missen, maar over het algemeen is dit de leukste baan van de wereld. Als ik opnieuw aan het begin van mijn carrière zou staan, dan zou ik andere keuzes maken en eerder voor het onderwijs kiezen. 

Wat houdt je functie in en welke werkzaamheden horen daarbij? 

Ik ben als docent ICT vooral werkzaam in het derde en vierde jaar van de opleiding. Ik werk aan de BIM-kant (Business, IT & Management). Ik geef onder andere de vakken Consultancy Skills, Verandermanagement en Analyse van Bedrijfsprocessen. De lessen zijn vooral werkcolleges waarbij er een mooie afwisseling is tussen uitleg of theorie en begeleiden van opdrachten waar studenten aan werken. Verder begeleidt ik Comaker groepjes en ik begeleidt/coach afstudeerders.

Welke uitdagingen ben je de eerste tijd tegengekomen?
 
De grootste uitdaging was natuurlijk corona. Toen ik begon met één dag in de week lesgeven zaten we midden in de coronaperiode. Dit betekende dat ik online les moest gaan geven. Ik had nog geen ervaring in het onderwijs en vond de start daarom ook echt pittig. Maar zelfs toen wist ik dat ik de juiste keuze had gemaakt en werd het na de lockdown alleen maar leuker. 

Wat zijn de grootste verschillen m.b.t. werken in het bedrijfsleven?

Binnen het onderwijs heb ik meer het gevoel dat we aan een gezamenlijk doel werken. Iedereen zet zich in om studenten op te leiden en beter te maken vanuit eigen kennis en ervaring. Het team is heel divers en er is een bepaalde saamhorigheid die heel fijn werkt. Iedereen heeft een passie voor het onderwijs en voor mensen, dat bindt. 
Daarnaast zijn de doelen realistischer, en er is meer tijd en ruimte om aan kwaliteit te werken en te verbeteren.
 
Wat is je het meest bijgebleven van de afgelopen periode? 

Mijn eerste diploma-uitreiking als docent was heel bijzonder. Ik zag toen mijn eerste drie studenten afstuderen en hun diploma in ontvangst nemen. Tijdens de ceremonie mocht ik ze toe spreken, dat was echt mooi. Dan voel je gewoon de impact die je als docent kan maken in het leven van studenten.   

Heb je nog opleidingen of trainingen moeten volgen om binnen het HBO les te geven? 

Het eerste half jaar word je echt even in het diepe gegooid. Je gaat de organisatie, je collega’s, de studenten en de systemen leren kennen. Uiteraard ga je ook gewoon lessen voorbereiden en geven. Je krijg een buddy toegewezen die met je meekijkt en je vraagbaak is. 

Na een half jaar heb je wat vlieguren gemaakt in het onderwijs en ga je aan de slag met je didactische vaardigheden (BDB en BKE). Het is belangrijk dat je dan al wat praktijk ervaring hebt, zodat je gaat leren hoe je het de volgende keer beter kunt doen. Het is wel waardevol en nuttig om dit samen met andere startende docenten te doen. Binnenkort ga ik starten met een module Onderwijs Ontwerpen. 

Een master opleiding is een vereiste om op het hbo les te geven. Zonder master opleiding kun je wel starten als docent bij Windesheim, maar na je inwerktraject (2 tot 3 jaar) moet je alsnog starten met je master opleiding. Windesheim financiert dit in tijd (onder werktijd) en geld. 

Wat zou je iemand mee willen geven die nog twijfelt over de stap naar het onderwijs? 

Kom vooral eens meekijken en meedoen. Je kunt er lang over nadenken, maar het beste is om te ervaren en uit te proberen. Je bent van harte welkom, al is het maar om een dag mee te lopen en een klein lesje te geven.

Meer informatie over openstaande vacatures binnen het ICT onderwijs op Windesheim? Neem contact op met Johanna Hutte, recruiter, op j.hutte@windesheim.nl of via 06 107 249 67.